Sosyal Medya

Güncel

Belçika, Puigdemont’a sığınma teklif etti

Katalonya’nın bağımsızlık girişiminden sonra Avrupa’da yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Belçika, Katalan Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont’a siyasi sığınma ve koruma hakkı verebileceğini duyurdu.



Ä°spanya'da Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin ardından, Barselona'da 1 milyon kiÅŸi birlik gösterisi için sokaklara döküldü. Ä°spanya bayrağı ve sloganlarla ÅŸehir merkezine doÄŸru yürüyüş gerçekleÅŸtirdi. Ä°spanya, Katalonya ve Avrupa BirliÄŸi bayrakları taşıyan ve “Hepimiz Katalonya'yız", “Bir arada yaÅŸamak için saÄŸduyu” sloganları atanlar birlik çaÄŸrısı yaptı. 

PUÄ°GDEMONT'A SIÄžINMA TEKLÄ°FÄ°

Ä°spanya'da tüm bunlar gerçekleÅŸirken, Belçika'dan yeni bir adım geldi. Belçika'nın Göç ve Sığınmadan Sorumlu bakanı Theo Francken, Carles Puigdemont'a siyasi sığınma ve koruma verebileceklerini söyledi. Katalonya Özerk Bölgesi yönetimini görevden alan Ä°spanya'nın, 21 Aralık'ta seçim yapılması yönünde kararı almasıyla ülkede yerel seçimlerle ilgili tartışmalar da baÅŸladı. Ä°spanya hükümeti, görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont'un bölgesel seçimlerde yarışabileceÄŸini açıkladı. Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanı Alfonso Dastis, 21 Aralık'ta yapılması planlanan bölgesel seçimle ilgili, “Devrik Katalan lider eÄŸer hapiste olmazsa seçimlerde yarışabilir.” dedi. Puigdemont ise Madrid'in bu kararlarına karşı “demokratik muhalefet” Ã§aÄŸrısı yaptı. Katalonya'nın özerkliÄŸinin devre dışı bırakılmasına da tepki gösteren Katalon lider, “özgür bir ülke kurmak için çalışacakları” vaadinde bulundu.

ANKET YAPILDI

Öte yandan Ä°spanya'nın önde gelen kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketi Sigma Dos'un 21 Aralık erken yerel seçiminden önce yayımladığı ilk ankette, Katalonya'da bağımsızlık yanlılarının seçimi kazansa da yerel parlamentodaki çoÄŸunluÄŸu kaybedebileceÄŸi sonucu ortaya çıktı. 23-26 Ekim tarihleri arasında bin kiÅŸiye yapılan ankete göre, 2015 yılında bölgedeki son seçimlere göre bağımsızlık yanlıları parlamentoda 7 koltuk kaybedebilir. Ankete göre, mevcut durumda Katalonya'da azınlık hükümeti ile iktidarda olan “Junts pel Si” (Evet için Birlik) ittifakının ortaklarından “Katalonya Cumhuriyetçi Solu” (ERC), “Katalan Avrupalı Demokrat Partisi” (PDeCAT) ile ona dışarından destek veren “Halk BirliÄŸi Adaylığı” (CUP) partisinin toplam milletvekili sayısı 72'den 65'e düşebilir. Ayrılıkçıların Katalonya'da tekrar yönetime gelebilmeleri için 68 milletvekilini bulmaları gerekiyor.

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.